9 יוני 2010
נוהל הקרב וניהול הסיכונים
בעקבות ההסתבכות של הפעולה כנגד המשט "התורכי" לשבירת הסגר הימי על עזה צצו לנו פרשנים רבים אשר חלקם תארו את ההתרחשויות כהלכתן תוך שמביאים פתרונות אפשריים, רוני דניאל ואהוד יערי לדוגמא, וחלקם הינם חכמים שלאחר מעשה אשר מושגם בהילכות קרב והסובב אותו (בינהם עיתונאים רבים, רבים מדי), הינו קלוש ואף מעליב את ההגיון הפשוט.
משה (בוגי) יעלון המשנה לראש הממשלה, יצא בהכרזה המרמזת לעבר הדרג הצבאי, כי נוהל הקרב לקראת המבצע היה לא תקין. ואכן, יעלון צודק, נוהל הקרב למבצע בהחלט לא היה תקין. מנגד יצאו קצינים בצה"ל בטענות דרך התקשורת (מאימתי מנהלים או רשאים לנהל קציני צה"ל וויכוח מעל גלי האתר עם פוליטיקאים? אך נניח כעת לסוגיה זו), והינם טוענים כי אכן נוהל הקרב לא היה תקין אך האחריות לכך נופלת על כיתפי משה (בוגי) יעלון עצמו מאחר שבעת התגלגלות המבצע שימש הוא בתפקיד ממלא מקום בפועל של ראש הממשלה בנימין נתניהו (אשר שהה בביקור רשמי בקנדה באותה העת). הפלא ופלא, גם קציני צה"ל המלינים בנושא על יעלון, צודקים.
כיום אנו כבר יודעים כי המודיעין למבצע היה חסר באופן שאין לקבלו ולאפשרו. הערכות שונות גורסות כי בין 40 – 100 אנשים הקשורים ככל הניראה לג'יהאד העולמי, כאשר הם מצויידים בכלי נשק כאלו ואחרים, עלו על סיפון ה"מרמרה" וערכו הכנות לקדם את פני חיילי צה"ל באלימות קשה, עד כדי כוונות קטל. כמות כזו של אנשים וכוונותיהם חייבת היתה להדליק נורה אדומה במדה והמודיעין למבצע היה פועל כשורה. לכאורה, יכולים כל המעורבים לרחוץ בנקיון כפים ולטעון "מה אתם רוצים מעמנו, הרי המודיעין כשל והיכשיל את כולנו".
ובכן טעות גדולה בידי הטוענים כך. רבים מהמבצעים הצבאיים בעולם, כולל מבצעי צה"ל, אפופים במסך עבה של חוסר וודאות מפאת 'מודיעין-למבצע' חסר. יחד עם זאת מבצעים צבאיים מתקיימים ואף מצליחים והסיבה להצלחתם היא שהאחראים על 'נוהל הקרב' עושים שימוש מושכל ב'תורת ניהול הסיכונים' הרווחת בעולם העיסקי, אך בהחלט ישימה לתכנון הצבאי גם כן, כחלק אינטגרלי חשוב מעין כמוהו בתורת מדע 'ניהול הפרוייקטים'.
גם אם לא היה מודיעין למבצע עדכני באשר למתרחש על ה"מרמרה" הרי המעט שידוע היה אמור להספיק על מנת לנהל את הסיכון הצפוי תוך ניהול מושכל של התהליך המתודי ולפעול בהתאם. שיטת הפעולה שבוצעה על ידי צה"ל וסביר כי נבעה ממסקנות נוהל הקרב הצהלי, היתה מופרכת בעליל. אינך מנחית חיילים על סיפון אונית אויב הומה מ"פעילי שלום", או אינך מבטל את האפשרות לכך, לפני שפינית את הסיפון בדרך כלשהי לפני הנחתת הכוחות גם אם ידוע לך כי חבורות של "אמהות תרזה" נימצאת שם. זה פרושו של ניהול סיכונים. יתרה מזו, הנחתת חיילים על הסיפון בתנאים הידועים, כאשר החיילים נושרים אל הסיפון אחד אחד, כפי שאכן ארע ובכך אינם מסוגלים ליצור מאסה קריטית אשר תנטרל סיכונים אפשריים, גם דרך זו הינה מופרכת בעליל. זאת אף זאת, הנחתתם של החיילים כפי שתואר לעיל תוך שהם מצויידים באמצעי תגובה ראשונה ברובי צבע, הינה הזויה וזו בלשון המעטה. והיכן היה נושא אבטחת אזור ההנחתה על הסיפון כאזור סטרילי לפני ההתקדמות להמשך ניטרול הספינה מסכנות אפשריות, אמיתיות או מדומות?
הנאמר לעיל אינו חוכמה שלאחר מעשה, כל דרדק אשר מכיר את 'תורת ניהול הסיכונים' היה נותן מענה הולם, כמתואר לעיל או אחרים, לסיכונים הידועים בחלקם.
לכן, צודק מר יעלון בכך שתוכנית הקרב על ה"מרמרה" היתה לקויה מיסודה. אך לפני שהוא פוצח בריקודי עונג לאור הנאמר הרי שנרגיע אותו בכך שנזכיר כי הוא כאחראי העליון, היה עליו להבחין במופרכותה של תוכנית הקרב, היה עליו לאבחן את לקותה של של התוכנית הצה"לית שלא שקלה-ותרה כראוי בסיכונים הידועים ולא נתנה להם מענה. על יעלון היה לדרוש דיון גם בחלופות אחרות ובאם אכן עשה כן הרי הוסיף חטא על פשע באשר לא היבחין בלקויות התוכנית שאותה אישר לבסוף.
אך מדוע זה נלין אודות יעלון? הרי צה"ל ויעלון משולים למשל "הביצה והתרנגולת", הרי אינך יודע לעולם מה קדם למה שהרי יעלון הינו בשר מבשרו של צה"ל וההפך גם הוא נכון. אלה גם זה אינם בעליל אמונים דיים על ניהול 'תורת הסיכונים'.
על רקע הנאמר לעיל בולטת במשנה תוקף פעולתם המיומנת של לוחמי השייטת אשר הישכילו מיד לקרוא את תמונת הקרב ולשנות את דפוס הפעולה השגוי ובכך להפכה למוצלחת מהפן הצבאי למרות נתוני הפתיחה המזעזעים אשר הוכתבו להם על ידי מפקדיהם. אנו חשים שוב את תקפות ההנחה כי את מלחמות ישראל ניצח עוז רוחם ומיומנותם של החפ"שים (החיילים הפשוטים), למרות כשלי מפקדיהם.
כל שנוכל להמליץ בפני מעצבי כשירותם של קציני צה"ל, וזאת בין שלל הנושאים אשר עדיין ממתינים להכשרה נאותה יותר של קצינינו, הוא להעבירם, כענין של שגרת-חובה, קורס אקדמי העוסק בניהול פרוייקטים, הכולל בתוכו כמובן פרק ניכבד ביותר של 'תורת ניהול הסיכונים ופתרונם'. שהרי, אין מצב שמנהל פרוייקטים מתחיל, כל שכן מיומן, היה ניכשל באופן כה אומלל בניהול הסיכונים של מבצע ההשתלטות על ה"מרמרה".
אהרון רול
המחבר הינו יועץ אירגוני ודירקטור ניהול פרויקטים בכיר לחברות ואירגונים בענף המחשבים http://www.aaronroll.com http://www.global-report.net/aroll/
>